У Парижі стартувала кампанія #StolenMemory / ITS

Міжнародна служба розшуку запустила кампанію #StolenMemory з повернення речей, що належали людям, які пережили Голокост.

Як повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на "The Times of Israel", в День пам'яті жертв Голокосту, коли стартувала кампанія, на будівлі штаб-квартири ЮНЕСКО в Парижі з'явилися великі плакати із зображеннями речей – годинник, гаманець, ручка, обручки, фотографії.

Організатори сподіваються, що родичі власників дізнаються імена, якими підписані конверти з речами. Навесні МПР запустить веб-сайт #StolenMemory і випустить постери спеціально для кожної країни. Проектом зацікавилися в Польщі, Греції та Франції.

Відео дня

Міжнародна Служба Розшуку зберігає понад 30 мільйонів документів про нацистські переслідування. Серед них – особисті речі близько 3200 колишніх в'язнів нацистських, з яких відомі імена приблизно 2700 осіб. Ці речі нерідко є останньою пам'яттю про людину. Архів заповнює всі приміщення комплексу з шести будівель в німецькому Бад-Арользене.

Євреям належала невелика частина речей, так як їх майно конфісковували при депортації в концтабори. Але залишились деякі речі, що вціліли. На плакатах зображені речі, що належали шести євреям:

кишеньковий годинник, що належав Даніелю Шварцу з Будапешта, який загинув у таборі Бремен у 17 березня 1945 року;

годинник та обручки Анталя Грюнфельда і теслі Іштвана Зюса з Будапешта, в'язнів табору Нойенгамме;

кишенькові годинники Ерно Готтліба, народженого в угорському Кленовіце, який служив бухгалтером у Будапешті та загиблого в Вільгельмсхафене при Нойенгамме;

чорнильна ручка Іштвана Рокзи, якому було 16 років, коли його привезли в Нойенгамме. Потім його депортували в Берген-Бельзені, де він дочекався звільнення британскою армією;

гаманець Натана ван Дама, який брав участь в голландському опорі та втратив у Голокості батьків, братів і дружину. Він помер у 1986 році. Служба розшуку повернула його гаманець з розташованими в ньому документами та фотографіями внучці Мартін. У центрі гаманця видно діру, ймовірно, від кулі.