Синагога XVIII століття Погоди, Білорусь / pixabay.com

У британському парламенті 7 лютого представили проект каталогізації та реконструкції понад 3200 історичних синагог у 48 європейських країнах, ініційований Фондом єврейської спадщини. Про це повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на "The Guardian".

План розробив історик Саймон Шама. Його підтримали понад 40 знаменитостей.

У каталозі вказані дати будівництва синагоги, матеріали, з яких вона побудована, якій єврейській громаді належала, нинішній стан і рейтинг значущості. Інвентаризацію провів Центр єврейського мистецтва при Єврейському університеті в Єрусалимі.

Відео дня

Експерти відібрали 160 синагог і скоротили їх кількість до 19 об'єктів, які можна відновити. Вже почалася реставрація синагоги XVII століття в білоруському Слонімі.

До 1939 року в Європі існувало близько 17 тисяч синагог. Після Другої світової війни залишилося 3218. З них лише 718 як і раніше, функціонують як єврейські молитовні будинки. Інші занедбані або використовуються як склади, ресторани, театри і навіть басейни, морги і пожежні станції.

Фонд єврейської спадщини зазначає, що у Східній Європі збереження синагог виявилося особливою проблемою. «Після Голокосту пішов комунізм. Багато будинків були залишені і по суті втратили свої громади», – зазначив представник фонду Міхаель Мейл.