/ djc.com.ua

У єврейській громаді Дніпра пройшла церемонія прощання з активістом, волонтером, українським патріотом і прихожанином синагоги Леонідом (Ар'є Лейбом) Краснопольским. Попрощатися з ним прийшли сотні людей різних національностей і конфесій, повідомляє сайт єврейської громади Дніпра.

/ 112.ua

У жалобній церемонії взяли участь Головний рабин Дніпра і регіону Шмуель Камінецький і Правлячий архієрей Дніпровської єпархії УПЦ КП єпископ Симеон. Рабин Камінецький зазначив, що Ар'є Лейб Краснопольський своїм життям наочно демонстрував, що справжня єврейська ідентичність і український націоналізм не тільки співіснують, але й доповнюють одне одного, і це повинно послужити прикладом для багатьох.

Відео дня
Мер Дніпра не зміг бути присутнім на прощання, але висловив скорботу у посланні / djc.com.ua

Добрі слова про героя, що передчасно пішов із життя, говорили його побратими і ті, кому Леонід Краснопольський активно допомагав – депутати, представники військових підрозділів, медичних установ, благодійних та волонтерських організацій, парафіяни синагоги, активісти та члени Опікунської Ради громади.

Міський голова Дніпра Борис Філатов направив спеціальне послання, яке зачитав член правління єврейської громади Олег Ростовцев.

"Леонід, або як його звали по-єврейськи Ар'є Лейб, не просто був євреєм за походженням, він пишався своїм єврейством, своєю релігією, прихильністю до традицій і при цьому був істинним українцем, справжнім патріотом, готовим віддати за свою країну життя", - зазначив у посланні Борис Філатов.

Також мер Дніпра висловив припущення про те, що на честь волонтера можуть назвати одну з вулиць міста Донецьк.

"Хочу сказати всім, хто сьогодні прийшов попрощатися з тобою – євреям, українцям, росіянам, всім твоїм друзям – Дніпро пишається тобою, все місто віддає тобі честь. Ти справжній дніпрянин, як був справжнім донеччанином. Ти справжній українець і, не меншою мірою, справжній єврей, і я вірю, що недалекий той день, коли одна з вулиць Донецька – саме Донецька – носитиме твоє ім'я", - звернувся у прощальному слові до волонтера Філатов .

Після завершення церемонії прощання, прочитання відповідних благословень і тегилим (псалмів), члени похоронного братства «Хевра Кадиша», під керівництвом Олександра Фридкиса, труну помістили в катафалк, а присутнім було запропоновано пройти до транспорту, який попрямував до Запорозького кладовища, де на почесному місці тіло Леоніда  (Ар'є Лейба) Краснопольського поховали, згідно з єврейськими поховальними традиціями.

Відомий волонтер Леонід Краснопольський загинув 4 лютого в результаті ДТП у Дніпрі. Він був успішним дизайнером, який після окупації рідного Донецька став допомагати армії і побував у полоні бойовиків.