Головний рабин України / facebook.com

Головний рабин Києва та України Моше-Реувен Асман запропонував міністру освіти Ізраїлю Нафталі Бенету перенести щорічний «Марш життя» ізраїльських школярів з Польщі в Україну. Лист ізраїльському міністру рабин опублікувавна своїй сторінці у Facebook, повідомляє проект "Єврейські новини".

Моше-Реувен Асман вважає, що з прийняттям в Польщі закону про Голокост з'явилася небезпека антисемітських нападів з боку польських екстремістів на ізраїльських школярів. Будівлю посольства Ізраїлю в Варшаві блоковано поліцією для захисту від радикальних націоналістів.

"Я пропоную провести в 2018 році "Марш життя" в Україні. У нашій країні, на жаль, є багато місць, пов'язаних з Голокостом — Бабин Яр у Києві, Дробицький Яр у Харкові, Янівський табір у Львові і десятки подібних місць єврейської трагедії», – написав Моше-Реувен Асман.

Відео дня

Крім того, за словами рабина, проведення «Маршу життя» в Польщі передбачає витрати в десятки мільйонів доларів. Перенесення акцій в Україну «дозволить ізраїльським школярам заощадити 50% їх витрат».

Він також зазначив, що в Україні є ряд організацій і наукових центрів дослідження Голокосту, які можуть взяти участь в організації «Маршу життя».

26 січня Сейм Польщі підтримав закон про кримінальну відповідальність за твердження, що поляки брали участь у нацистських злочинах. Також забороняється називати нацистські табори смерті на території Польщі польськими. Закон викликав дипломатичний скандал з Ізраїлем.

Також у законі містяться положення про заборону ідеології українських націоналістів. Це викликало критику з боку влади України.