Юрбарскас / ілюстративне фото, ru-travel.livejournal.com

У невеликому литовському містечку Юрбаркас завдяки зусиллям історика-генеалога з Арізони буде побудований меморіал у пам'ять про місцевих євреїв.

Як повідомляє "Лехаим", в архівних записах вказані більше 2000 єврейських прізвищ – стільки євреїв проживало в місті з 1815 року. Єврейське населення досягало цифри 7 000 в кінці XIX століття, причому близько 70% підприємств належали місцевим євреям. До кінця 1930-х років в Юрбурге залишилося тільки 2000 євреїв; вони і стали одними з перших жертв нацистів.

Комісія США зі збереження спадщини Америки за кордоном визнала єврейське кладовище Юрбурга в 2006 році місцем, гідним збереження. У 2006 році нащадки юрбургских євреїв і нинішні мешканці Юрбаркаса об'єдналися, щоб створити організацію «Друзі Юрбургського кладовища» та зібрали кошти для нового охороняється входу на кладовище. Гілель Дартмутського коледжу вибрав Юрбургське кладовище для свого проекту «Збереження», і 21 американець відвідав Юрбург в 2007 році, щоб звести паркан, відновити і каталогізувати надгробки, створивши карту кладовища.

Відео дня

У 2016 році мер міста Скірмантас Мокявичюс зв'язався з послом Ізраїлю в Литовській Республіці Аміром Маймоном, щоб рекомендувати проект меморіалу єврейській громаді. Ізраїльський скульптор родом з Литви Давид Зунделович зайнявся проектом створення меморіалу на місці, де колись знаходилася синагога Юрбурга. Муніципалітет Юрбаркаса перейменував перехрестя в центрі міста на місці майбутнього меморіалу в площу Синагоги.

Альперт сказав Arizona Jewish Pos, що минулого року була виділена третя частина фінансування для меморіалу в розмірі 200 000 доларів. Меморіал, який буде містити 2000 прізвищ усіх єврейських сімей, які коли-небудь  проживали в місті, написані на івриті та англійською мовою, планується завершити у жовтні.