/ djc.com.ua

У Дніпрі відбулася урочиста церемонія Пам'яті жертв гітлерівського геноциду, яка пройшла у рамках урочистих заходів, присвячених Міжнародному дню пам'яті жертв Голокосту, що відзначається за рішенням Організації Об'єднаних Націй 27 січня, у річницю визволення табору Аушвіц-Біркенау частинами Червоної Армії. Захід відбувся у головному залі Музею «Пам'ять єврейського народу і Голокост в Україні», перед діорамою «Бабин Яр», повідомляє сайт єврейської громади Дніпра.

Серед присутніх були учасники Всеукраїнського семінару для вчителів історії та методистів, проведеного Українським Інститутом Вивчення Голокосту «Ткума», лідери та активісти єврейської громади, представники різних етноконфесійних спільнот і широкої громадськості. Проводив церемонію директор Музею і УІВГ «Ткума», відомий історик і громадський діяч, доктор Ігор Щупак.

На церемонії виступили: директор «Джоінт» у Дніпрі Йоні Лейфер; генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина пан Вольфганг Мессенгер; головний спеціаліст Міністерства освіти і науки України Раїса Євтушенко; виконавчий директор програми «Кегила-проджект» Барбара Геффен; голова Ради євреїв-ветеранів, полковник у відставці Соломон Флакс і депутат Обласної ради Павло Хазан.

Відео дня
Захід відбувся перед діорамою

Кожен звернувся до присутніх із щирими, словами, що йдуть від серця, підкресливши той чи інший важливий аспект цієї скорботної дати, або той урок, який має винести з неї все людство. Після виступу кожен запалив одну з шести «Свічок пам'яті», що символізують шість мільйонів безвинних жертв Голокосту в Європі.

На завершення жалобної церемонії, присвяченої Міжнародному дню пам'яті жертв Голокосту, усі присутні вшанували пам'ять невинних жертв хвилиною мовчання.