Десятки євреїв, що пережили Голокост, зібралися біля могили Оскара Шиндлера / holyland-sites.blogspot.com

Десятки євреїв, які пережили Голокост, зібралися біля могили німецького промисловця Оскара Шиндлера на католицько-францисканському кладовищі на горі Сіон в Єрусалимі. Про це повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на Ynet.

Прийшли також рабини та представники Ватикану і Францисканського ордену. Вони поклали камінчики на могилу Шиндлера і прочитали поминальні молитви. Після цього відбулася невелика церемонія у сусідньому залі музею Голокосту, де була відкрита меморіальна дошка пам'яті Шиндлера.

На церемонії була присутня директор Організації виживших Кракова Лілія Хебер. Її батько Яків Лазар був одним з євреїв, врятованих Шиндлером. Його депортували разом з родиною до Краківського гетто 1941 року. Після ліквідації гетто Якова Лазара перевели в табір Плашов, де йому пощастило знайти роботу на заводі Шиндлера разом з двома братами і сестрами, що врятувало йому життя.

Відео дня

«Якби не він, ці євреї були б убиті. Його душа дуже особлива», – сказав рабин гори Сіон і директор Залу Голокосту Іцхак Гольдштейн.

Оскар Шиндлер врятував життя 1200 польських євреїв, наймаючи їх на свій завод у Кракові. Його визнали Праведником світу.