Концтабір Аушвіц / pixabay.com

Президент Польщі Анджей Дуда пообіцяв переглянути новий законопроект про Голокост і визначення нацистських таборів смерті після того, як нове законодавство викликало дипломатичний скандал у відносинах з Ізраїлем. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

У п'ятницю польський Сейм, де домінує націоналістична партія "Право і справедливість", прийняв законодавство, що встановлює штрафи або трирічний термін тюремного ув'язнення для всіх, хто називає гітлерівські табори смерті польськими або за будь-які спроби виставляти поляків співучасниками злочинів нацистів.

Законопроект, який може застосовуватися як до поляків, так і до іноземців, має бути затверджений Сенатом, перш ніж його підпише президент. Дуда заявив у неділю, що представить свою "остаточну оцінку процедурних правових положень після завершення роботи над законом парламентом і проведення ретельного аналізу остаточної форми цього закону".

Відео дня

Законопроект містить статтю, в якій застосовується таке ж покарання у вигляді штрафу або тюремного ув'язнення терміном до трьох років кожному, хто приписує "відповідальність або співвідповідальність польського народу або держави за злочини, вчинені Третім рейхом, або інші злочини проти людства та військові злочини".

Посол Ізраїлю в Польщі Анна Азарі повідомила польському агентству ПАП, що, на думку Ізраїлю, ця стаття може призвести до того, що жертви Голокосту, які вижили не можуть бути піддані судовому переслідуванню за їх показання в тому випадку, якщо це стосується участі поляків у військових злочинах. Вона сказала, що, хоча уряд Ізраїлю відкидає законодавство, він також розуміє, що такі табори смерті, як Аушвіц, побудували не поляки.

Як відзначає Франс Прес, Дуда відреагував на занепокоєння, висловлені послом Ізраїлю. І зазначив, що "всі, чия особиста пам'ять або історичні дослідження говорять правду про злочини і про ганебну поведінку, які відбулися в минулому за участі поляків, мають повне право на такі висловлювання". Помічник Дуди має зустрітися з Азарі у Варшаві, після того як Ізраїль викликав високопоставленого польського дипломата, щоб висловити стурбованість з приводу законодавства.