Пам'ятна дошка відкрита у комплексі

Федерація єврейських громад України відкрила у Гадячі Полтавської області пам'ятну дошку на честь рабина Мендла Дайча, що став жертвою звірячого злочину в Житомирі у 2016 році. Федерація також поширила заклик допомогти вшанувати його пам'ять участю у будівництві готельного комплексу для паломників, які бажають відвідати могилу Альтер Ребе, повідомляє сайт єврейської громади Дніпра.

Рабин Мендл Дайч був жорстоко побитий в Житомирі

«Урочистому відкриттю передував фарбренген, у якому брали участь сотні гостей. Брат р. Мендла, машпиа р. Хаїм Шалом Дайч розповів про те, як багато зробив покійний р. Мендл для створення такого масштабного комплексу поблизу могили р. Шнеур-Залмана, як він напружено працював більше двадцяти років, щоб святе місце могло приймати усіх прихожих.

У 2016 р. Мендл був жорстоко побитий у Житомирі, і через півроку він помер у віці 64 років. За збігом, саме 64 спальних місця повинні бути в корпусі для прийому гостей, який будувався у ті дні. Але на цей момент цей корпус готовий лише наполовину, відкрито лише його східне крило. На завершення його західного крила поки немає грошей. Прийнято рішення присвятити його спорудження пам'яті р. Мендла, і таким чином усі пожертви на це будуть виконанням його волі, а відомо, що виконати волю покійного – це заповідь», - говориться у тексті повідомлення, опублікованого на сайті Федерації.

Відео дня

Нагадаємо, рабина Мендла Дайча у жовтні 2016 року виявили без свідомості під мостом біля залізничного вокзалу Житомира. Незабаром співробітники поліції затримали чотирьох підозрюваних у розбійному нападі на рабина. Серед затриманих – двоє чоловіків 21-го і 40 років, і дві дівчинки – 13-ти і 16 років. Після побиття рабин був госпіталізований в реанімаційне відділення лікарні, де у нього діагностували складні травми голови і мозку.