Шхита / ілюстративне фото, stmegi.com

Бельгійська єврейська громада 16 січня подала позов, який оскаржує закон, прийнятий в минулому році регіональним парламентом Фландрії та забороняє забій неоглушенних тварин, що ставить під заборону єврейську та ісламську релігійні практики забою тварин. Закон набуде чинності в 2019 році, повідомляє "Лехаим".

Позов, поданий Бельгійської федерацією єврейських організацій, бельгійський відділенням Європейського єврейського конгресу та Всесвітнім єврейським конгресом, повторює позов, поданий у листопаді проти аналогічного закону, прийнятого парламентом Валлонського регіону.

У позові стверджується, що закон порушує законодавство ЄС, в тому числі Хартію основних прав ЄС, Європейську конвенцію про права людини та власну конституцію Бельгії, які гарантують свободу релігії.

Відео дня

Європейський суд з прав людини раніше описував кошерний забій як «істотний аспект практики єврейської релігії», зазначив юридичний аналітичний центр «Проект правових дій», який підтримує позов. У прес-релізі, опублікованому 16 січня «Проектом правових дій», говориться, що єврейські громади відчувають болісні спогади про атаки на свої релігійні свободи.