Біла синагога у литовському містечку Йонішкіс / baltnews.lt

У Литві активно зайнялися відновленням кам'яних і дерев'яних синагог. Про це повідомляє кореспондент BALTNEWS.lt.

Керівники дипломатичних місій Ізраїлю і Сполучених Штатів в компанії з чиновниками департаменту культурної спадщини відвідали дерев'яну занедбану синагогу у містечку Аланта. Колись тут жили приблизно 300 євреїв. Жахливо, але вони поголовно були знищені влітку і восени 1941 року.

Дипломати Ізраїлю і США, лідер ЕОЛ та віце-міністр закордонних справ Литви відвідали дерев'яну синагогу в Аланте / lzb.lt

Виявляється, у Європі збереглося не більше двох десятків дерев'яних синагог. Причому велика їх частина знаходиться саме у Литві. Будинок молитов в Аланті – одна з них. Синагога, відверто сказати, знаходиться в убогому стані, але після ремонту ще послужить. У будівлі розміститься, можливо, невеликий музей чи культурний центр.

Відео дня

Питання, пов'язані зі спадщиною, культурою євреїв Литви у 2017 році зайняли дуже серйозне місце в роботі чиновників департаменту культурної спадщини при Мінкультури Литви. Після реставрації відтворений унікальний комплекс із двох синагог у містечку Йонішкіс. Посол Держави Ізраїль Амір Маймон прикріпив до дверей синагоги мезузу – посудина із сувоєм пергаменту духсустуса із шкіри ритуально чистої (кошерної) тварини, що містить частину тексту молитви Шма.

На місці вільнюської Великої синагоги, зруйнованої у роки II світової війни, археологи зробили цінне відкриття – була знайдена ритуальна ванна, або міква. Руїни стін Великої віленської синагоги включені до списку культурної спадщини Литви.

У провінційному Алітусі повним ходом іде реконструкція старої кам'яної синагоги. Тут планують розмістити філію місцевого краєзнавчого музею.

Проте у Литві самі євреї не в захваті від такої бурхливої діяльності. Вони кажуть: будівлі можна відновити, але що вони означають без людей? Як повернути із світу тіней майже 200 000 євреїв, знищених у Литві під час Голокосту?