Іцхак Йосеф виступив проти запропонованого Кнесетом закону про смертну кару / vosizneias.com

Головний сефардский рабин Ізраїлю Іцхак Йосеф виступив проти запропонованого Кнесетом закону про смертну кару під час щотижневої лекції ввечері 6 січня. Про це повідомляє "Лехаим".

«Це не принесе ніякої користі, – сказав рабин. – Ми не Сангедрин. Якщо з'явиться терорист-єврей, його вбивство буде проти Галахи. Це не має ніякого відношення до правих і лівих, це пов'язано із судом».

Минулого тижня Кнесет 52 голосами "за" при 49 "проти" схвалив законопроект, який полегшив би можливість військового суду засуджувати терористів до смертної кари. Законопроект, підтриманий партією «Ісраель Бейтену» і міністром оборони Авігдором Ліберманом, користується підтримкою прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху, який назвав страту «правосуддям в екстремальних ситуаціях».

Відео дня

Рабин послався на думку представників спецслужб, які вважають, що прийнятий закон поставить під загрозу життя євреїв по всьому світу, знову заявивши, що його позиція не має нічого спільного із політичними поглядами, і що він побоюється можливих наслідків введення смертної кари.

«Скажімо, якийсь терорист буде засуджений до страти, – сказав він. – Винесення смертного вироку в Ізраїлі викличе у світі великий шум, і євреї в усьому світі будуть у небезпеці». Рабин Іцхак Йосеф, син рабина Овадії Йосефа, пояснив: «Тільки Сангедрин може винести смертний вирок». Європейський союз засудив цей крок Ізраїлю, заявивши 4 січня, що він «проти смертної кари за будь-яких обставин».

Законопроект викликав розкол між партіями «Ісраель Бейтену» і «Об'єднаним іудаїзмом Тори» (UTJ), оскільки UTJ відмовляється підтримати законопроект про смертну кару без схвалення його Головним рабинатом у той час як «Ісраель Бейтену» відмовляється підтримати законопроект UTJ, який прагне заборонити роботу міні-ринків у Шаббат.

Ізраїль двічі застосовував страту – перший раз у 1948 році, коли капітан Меїр Тувианский був засуджений військово-польовим судом і визнаний винним у шпигунстві за безпідставним звинуваченням. Згодом він був посмертно реабілітований. Другою, більш відомою подією, після якої Кнесет більшістю голосів ухвалив скасувати смертну кару, була страта Адольфа Ейхмана, якого повісили за нацистські військові злочини.

«Ісраель Бейтену» пропонував аналогічний закон у 2015 році, який у той час був відхилений переважною більшістю голосів. Усі шість голосів на підтримку законопроекту належали шести членам Кнесету з «Ісраель Бейтену».

«Ви хочете засудити когось до смерті? Тільки руками небес. Ми не Сангедрин», – сказав рабин Йосеф.