Продаж / Вікісховище

Найвідоміший французький мисливець за нацистами Серж Кларсфельд і найбільша єврейська організація Франції протестують проти плану перевидати антисемітські памфлети письменника Луї-Фердинанда Детуша, відомого також як Селін.

Як повідомляє "Лехаим", Кларсфельд, історик і віце-президент Фонду пам'яті про Голокост заявив, що було «нестерпно» знайти у французькій бібліотеці есеїв славетного письменника, який публікувався під псевдонімом Луї-Фердинанд Селін між 1937 і 1941 роками.

CRIF, зонтична єврейська організація, заявила, що вона виступає проти плану видавництва Gallimard опублікувати в кінці цього року три «расистських, антисемітських і прогітлерівських» памфлети під назвою «Дрібнички для погрому», «Школа трупів» і «Потрапили в переробку». Про плани публікації памфлетів стало відомо в листопаді, але офіційно це було оголошено лише нещодавно. Представник видавництва Gallimard, одного з найбільш відомих видавництв Франції, сказав, що памфлети будуть редагуватися "в науковому стилі, який викриє і пояснить їх антисемітський контент".

Відео дня

Селін, лікар і відкритий прихильник нацистської Німеччини часів Адольфа Гітлера, опублікував у 1932 році «Подорож на край ночі» про переживання солдата Першої світової війни. Ображений і ненависний у своїй рідній Франції за підтримку нацистської окупації, Селін поїхав у Німеччину і Данію після звільнення Франції. Він повернувся в 1951 році, за десять років до своєї смерті. На сторінці автора на веб-сайті видань Gallimard не вказано, чому Селін покинув Францію і не згадуються його прогітлерівські та антисемітські погляди.

Представник французького уряду з боротьбиз антисемітизмом Фредерік Поттье минулого місяця направив лист президенту видавництва Антуану Галлімару, в якому виражалася «заклопотаність» планом публікації памфлетів «у час, коли з бичем антисемітизму потрібно боротися сильніше, ніж коли-небудь раніше».

Згідно з "Le Parisien", 105-річна вдова Селіна, Люсьетта Детуш, яка володіє авторськими правами на памфлети, десятиліттями виступала проти публікації у Франції антисемітських творів свого покійного чоловіка, але останнім часом змінила свою думку.