МЗС Ізраїлю випустив заяву з приводу трьох скандальних графіті / facebook.com/eduard.dolinsky

Міністерство закордонних справ Ізраїлю засудило антисемітські графіті в Одесі і закликало уряд України вжити рішучих заходів в розслідуванні цього інциденту. Про це повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на "The Times of Israel".

Написи «Перший тост за Голокост», «Тьотя Соня не врятує — тут господар українець» і «Геть жидів — Україна для українців» з'явилися на воротах музею Голокосту в Одесі, на дверях Єврейського культурного центру і на паркані синагоги 25 грудня. Поліція Одеси відкрила кримінальну справу за статтею «розпалювання національної, расової або релігійної ворожнечі та ненависті».

«Ми очікуємо, що уряд України прийме найрішучіші заходи для ліквідації антисемітизму та притягнення винних до відповідальності», — йдеться в заяві ізраїльського МЗС.

Відео дня

Раніше спікер голови Одеської обласної поліції Руслан Форостяк заявив, що поява антисемітських написів може бути провокацією. «Незважаючи на підстави вважати, що ці написи — чергові елементи антидержавних провокацій в регіоні, тим не менш, сподіваюся, негідників знайдуть і вони понесуть належне покарання», — написав він у Facebook.

Почесний консул Ізраїлю в Західній Україні Олег Вишняков заявив, що слідкуватиме за розслідуванням цієї справи і закликав українську владу перешкоджати таким жорстким проявам антисемітизму. "Упевнений, ці акти вандалізму — не просто витівки хуліганів, а чиєсь "замовлення" щодо планомірного руйнування відносин між Ізраїлем і Україною", — написав він у Facebook.