/ sunrise-sail.com

Президент Чорногорії спільно з лідерами релігійних громад та провідними політиками країни взяв участь у церемонії закладки першого каменя нової синагоги, яка стане першою в регіоні за кілька століть. Про це повідомляє Jewish.ru з посиланням на JTA.

За даними Всесвітнього єврейського конгресу, у Чорногорії налічується 400 євреїв, «можливо, десята їх частина реально бере участь у єврейськіому духовному житті», повідомив рабин Арі Эделькопф, який раніше у цьому році став першим постійним рабином у Чорногорії. Уряд Чорногорії виділив землю для синагоги у 2013 році. Відкриття синагоги у Подгориці буде другим у цьому столітті на Балканах. Першою стала синагога в Македонії, відкрита у 2000 році.

Під час виступу в минулому місяці на щорічній конференції балканських євреїв Міло Джукановіч, колишній прем'єр-міністр Чорногорії, сказав, що будівництво синагоги розпочнеться у наступному році. Поки ж, до завершення будівництва, рабин Эделькопф приймає бажаючих у своєму будинку і проводить молитви там.

Відео дня

Раніше Эделькопф очолював єврейську громаду Сочі. ГУ МВС Росії 16 грудня 2016 року прийняло рішення про анулювання дозволу рабина на тимчасове проживання у Росії, тому що він «створює загрозу безпеці РФ». У березні 2017 року рішенням суду Эделькопф і його сім'я були вислані з Росії.

У Подгориці його роль буде полягати у «поверненні місцевих євреїв до іудаїзму», – сказав Альфандари.

«Я маю на увазі, що у нас є кілька сотень людей, які є євреями» – це означає, що вони вважаються євреями, згідно із законом, оскільки єврейство передається по жіночій лінії, – «але вони дуже мало знають про те, що означає бути євреєм».