/ infoniac.ru

На Корсиці вперше в історії відзначили Хануку. Захід відбувся в минулий вівторок, в останній день Хануки, у столиці острова місті Аяччо, на його центральній площі Фош, повідомляє "Благовіст-інфо". 

«Освячення ханукальної менори відбувається на острові вперше», — заявив місцевий рабин Леві Пінсон.

27-річний Пінсон і його дружина Мушка приїхали на Корсику в якості посланців "Хабада". У минулому році вони відкрили в Аяччо єврейський центр.

Відео дня

«Я гордий, що перше святкування Хануки у нашому місті та на острові в цілому відбулося саме у мою каденцію. Це важливий знак толерантності», — заявив мер Аяччо Лоран Марканжели.

Церемонію відвідали кілька сотень людей, деякі з яких спеціально приїхали з Ніцци, розташованої на материку, приблизно в 180 км від Корсики. «Чесно кажучи, я очікував побачити тут чоловік 20, не більше. Місцева єврейська громада невелика, але інтенсивно розвивається», — зазначив житель Ніцци Ален Шрауб.

Івонн Малка Коен, батьки якої поселилися на Корсиці в 1919 році, розповіла, що «ханукальная церемонія стала для неї найбільшим святом, який вона бачила на площі Фош».

«Хоча в материковій Франції антисемітські атаки стають звичайною справою, на Корсиці ви не побачите нічого подібного. Євреї відчувають себе тут у безпеці», — зазначив перукар Роні Баркац.

Корсика була єдиним регіоном вишистської Франції, який відмовився видавати місцевих євреїв та біженців нацистам. Завдяки цьому на острові врятувалися сотні євреїв.