Єврейське кладовище у Немирові / wikipedia.org

Український центр вивчення історії Голокосту видав книгу спогадів Мікаеля Гауптмана «Забуті могили». У ній автор розповідає історію загибелі єврейських громад в маленьких галицьких поселеннях, Східниці й Уричі, влітку 1941 року, повідомляє проект "Єврейські новини".

Мікаель Гауптман народився в 1916 році, пережив Голокост, але втратив чотирьох сестер, двох племінниць та інших родичів. Він став свідком того, як вбивали його сусідів і знайомих. Гауптмана чи не найбільше шокувало те, як люди, з якими він підтримував добрі стосунки, під час Голокосту зрадили його і почали співпрацювати з нацистами.

У книзі Гауптман також розповідає про офіцера СС Пітері Николаасе Ментене, який був одним з організаторів вбивств в Уричі та сусідніх селах Підгірці та Сопе. Після війни Ментен, мільйонер і колекціонер творів мистецтва, продовжував спокійно жити у своєму особняку. Більш того, він домігся від влади Голландії та Німеччини компенсації за нібито несправедливі переслідування. Лише в 1980 році його засудили до 10 років ув'язнення. Гауптман, будучи свідком у справі, зустрівся з ним віч-на-віч у залі суду. Через п'ять років Ментена звільнили за станом здоров'я.

Відео дня

Мікаель Гауптман помер в 1990 році, залишивши після себе книгу докладних спогадів про події літа 1941 року у Львівській області.

Електронну версію книги «Забуті могили» можна завантажити на сайті Українського центру вивчення історії Голокосту. Переклад з польської на українську мову і вихід книги стали можливими завдяки підтримці Фонду Конрада Аденауера.

Євреї становили 60% від загальної кількості втрат цивільного населення України під час Другої світової війни. Більше чверті з шести мільйонів жертв Голокосту загинули на українській території.