Дональд Трамп / ria.ru

Президент США Дональд Трамп привітав іудеїв зі святом Хануки. Про це повідомляють "РИА Новости".

"У це свято ми пишаємося тим, що підтримуємо єврейський народ, який світить немов світло серед народів. Ми також підтримуємо народ Ізраїлю, єврейську державу, яка сама по собі має чудову історію подолання несприятливих обставин. Сподіваюся, що ті, хто відзначають це свято в США, Ізраїлі та по всьому світу, проведуть його чудово", – йдеться у зверненні Трампа.

"Ханука для євреїв по всьому світу є тим часом, коли вони збираються разом навколо запаленої менори і святкують чудеса минулого і надії на майбутнє. Меланія і я бажаємо всім нашим братам і сестрам євреям відсвяткувати це важливе свято, протягом восьми повних щастя і здоров'я ночей в компанії близьких людей", – наголошується у привітанні Трампа.

Відео дня

Потім президент США розповів про те, як зародилося це свято.

Іудейське свято Ханука в 2017 році припадає на період з вечора 12 грудня по 20 грудня.

Свято Ханука присвячене "диву", яке, згідно з переказами, сталося при освяченні Другого іудейського храму після перемоги єврейського воєначальника Іуди Маккавея над військами селевкидского царя Антіоха в 164 році до нашої ери. Масло, необхідне для запалювання храмового світильника (менори), було, за легендою, сплюндроване ворогами. Євреї знайшли лише один глечик "чистої" оливкової олії. Його мало б вистачити лише на добу, але чудесним чином вистачило на вісім днів горіння менори – саме на той термін, який був необхідний для приготування нової, неоскверненої олії.