Ханукальная менора / flashlarevista.com

Іудейське свято Ханука в цьому році починається ввечері 12 грудня.

Як повідомляють "РИА Новости Украина", Ханука ("свято свічок") святкується з 25 числа місяця кіслев по 2 число місяця тевет за єврейським календарем і триває вісім днів. У 2017 році ці дні припадають на період з вечора 12 грудня по 20 грудня. В єврейському календарі новий день починається із заходом сонця, а не опівночі.

Свято Ханука присвячене диву, того, що сталося при освяченні Другого іудейського Храму після перемоги єврейського воєначальника Іуди Маккавея над військами селевкидського царя Антіоха в 164 році до нашої ери.

Відео дня

Масло, необхідне для запалювання храмового світильника (менори), було, за легендою, сплюндровано ворогами. Євреї знайшли лише один глечик "чистої" оливкової олії. Його мало б вистачити лише на добу, але чудесним чином вистачило на вісім днів горіння менори – саме на той термін, який був необхідний для приготування нової, неоскверненої олії.

Тоді мудреці постановили, що вісім днів, починаючи з 25 числа місяця кіслев, будуть днями веселощів у майбутніх поколіннях, буде виголошуватися подячна молитва Галель і кожну ніч будуть запалюватися світильники для публічного прославлення дива. Свято вони назвали Ханукою, що означає "урочисте відкриття, освячення".