Дональд Трамп і рабин Мейр Соловейчик / Скріншот з washingtonpost.com

На Ханукальному вечері в Білому домі 7 грудня пройшло святкування рішення президента США Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю і перенести американське посольство з Тель-Авіва. Про це повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на "The Times of Israel".

На святковому вечорі були присутні перша леді Меланія Трамп, дочка президента Іванка з чоловіком Джаредом Кушнером та їх трьома дітьми – Арабеллой, Джозефом і Теодором. Трамп підкреслив, що його онуки – євреї. Іванка Трамп прийняла іудаїзм, вийшовши заміж за мільйонера єврейського походження Кушнера.

Трамп вирішив обійти тему визнання Єрусалиму, яка викликала масові протести в арабських країнах і неоднозначну реакцію світового співтовариства. Замість цього він виголосив промову про «диво Маккавеїв», яке лежить в основі Хануки. Маккавеї змогли знайти лише один невеликий глечик з чистим маслом, щоб освятити Єрусалимський Храм. Однак цього масла дивним чином виявилося достатньо, щоб менора горіла вісім днів.

Відео дня

«Те, що протягом восьми днів лампа продовжувала горіти яскраво – знак присутності Бога в його житло і символ віри і стійкості єврейського народу. У вас є віра, і у вас є стійкість», – сказав президент США.

У залі Білого дому крім чотирьох різдвяних ялинок встановили дві менори. Рабин Мейр Соловейчик, дружній Республіканської партії, прочитав святкову молитву.

Трамп також запросив виступити Луїзу Лоуренс-Ізраельс, яка пережила Голокост. Вона розповіла, як ховалася від нацистів на горищі в будинку, який знаходився за декілька кварталів від будинку Анни Франк в Амстердамі.

На Ханукальный вечір, який проводиться в Білому домі з часів президентства Джорджа Буша-молодшого, Трамп не запросив політиків-євреїв від Демократичної партії ліберальних єврейських лідерів.