Ортодоксальні іудеї почали замазувати портрети на нових банкнотах / tel-avivtimes.com

В Єрусалимі ортодоксальні юдеї стали замазувати або перекреслювати жіночі портрети на нових банкнотах, які увійшли в обіг в Ізраїлі в листопаді. На купюрах номіналом 20 і 100 шекелів зображені відомі ізраїльські поетеси Рахель Блувштейн та Леа Гольдберг, повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на "Tel-Aviv Times".

Йоель, власник продуктового магазину в районі Меа-Шеарім, дістав з касового апарату й показав журналістам замальовані купюри, якими розплачуються його клієнти. «З тих пір як в обіг ввели нові банкноти, мені часто дають їх з перекресленими портретами або карлючками. Люди роблять так, тому що не хочуть дивитися на жінок», – сказав він. Продавці з сусідніх магазинів повідомили, що зіткнулися з тим же.

Ортодоксальний активіст Йоэлиш Кройс розповів, що багато харедим відмовляються знімати гроші в банкоматах. Замість цього вони знімають гроші в касі й вимагають видавати лише старі купюри. Активіст вважає, що цей протест скоро припиниться: «Через кілька місяців старих банкнот не залишиться, не будуть ж вони вічно замазувати портрети».

Відео дня

Нагадаємо, що днями один із рабинів заборонив своїм учням дивитися на нову ізраїльську банкноту в 50 шекелів, на якій зображений поет Саул Черниховський. Справа в тому, що той був одружений на християнці.