Бабин Яр / ukropnews24.com

Центр Симона Візенталя шукає тих, хто вижили при розстрілах у Бабиному Яру, які зможуть дати свідчення проти двох нещодавно виявлених у Німеччині учасників вбивств. Про це повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на Ynet.

У кінці вересня влада Німеччини знайшли двох чоловіків 94 і 95 років, які, ймовірно, брали участь у різанині. Вони підтвердили, що їх імена значилися в списках СС, але заперечують безпосередню участь в злочинах.

Дані про цих чоловіках Центр Візенталя передав німецькій владі ще в 2014 році. Лише після того, як глава центру Ефраїм Зурофф задіяв в пошуку злочинців телевізійні канали, їх вдалося виявити. Їм досі не висунули звинувачення.

Відео дня

Центр Візенталя обчислив імена 80 осіб, які брали участь у різанині в Бабиному Яру, і, ймовірно, живі донині. 29-30 вересня 1941 року в Бабиному Яру в Києві нацисти розстріляли близько 34 тисяч євреїв. Розстріли проводилися і пізніше – тут загинуло, за різними оцінками, від 70 до 150 тисяч осіб.

Також Центр Візенталя продовжує пошуки людей, які вижили в гетто Житомира та Кам'янця-Подільського. Після окупації Житомира майже 5 тисяч залишилися в місті євреїв ув'язнили в гетто. Більшість з них розстріляли 29 вересня 1941 року, в день Йом-Кіппура. У Кам'янець-Подільське гетто депортували тисячі євреїв з Угорщини. 26-28 серпня 1941 року тут розстріляли більше 23 тисяч людей – це була одна з найбільш масових нацистських «акцій» на території України.