Газова камера і крематорій у концтаборі Штуттгоф / aif.ru

Ізраїльська організація переживших Голокост, Центр Симона Візенталя та інші організації звернулися до Президента Польщі Анджею Дуді з вимогою пояснити, чому сучасному художнику Артуру Жмиевському дозволили зняти фільм в газовій камері концтабору Штуттгоф. Про це повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на "The Times of Israel".

Відеоперформанс «Гра в доганялки» експонувалася у 2015 році на виставці «Польща – Ізраїль – Німеччина. Досвід Аушвіцу» у Музеї сучасного мистецтва у Кракові. У фільмі кілька оголених чоловіків і жінка грають у квача в приміщенні з бетонними стінами. Під час презентації роботи не вказувалося, що це за приміщення і де воно знаходиться.

Через деякий час стало відомо, що відео знімали в газовій камері Штуттгофа, табору смерті, що знаходиться неподалік від Гданська. Це викликало протести єврейських організацій і роботу зняли з виставки, але незабаром повернули. Музей заявив, що захищає свободу художнього висловлювання.

Відео дня

У листі, датованому 29 листопада, єврейські організації просять пояснити, чи отримував художник дозвіл на зйомки від адміністрації музею Штуттгофа і чи існують якісь правила щодо цього.

Артур Жмієвський – один з найвідоміших польських художників і режисерів. Він документує на фото- та відеокамеру провокативні перформанси, які часто є імпровізаціями та соціальними експериментами. В одній з його робіт хор глухонімих людей виконував месу, в іншій - брали участь люди з ампутованими кінцівками. Жмієвський представляв Польщу на Венеціанській бієнале у 2005 році.