Лист, написаний у 1798 році євреями Карибських островів / christies.com

Лист, написаний у 1798 році євреями Карибських островів, виставлять на торги аукціону Christie's 5 грудня. За документ, що закликає покінчити з антисемітизмом, розраховують виручити 10-20 тисяч доларів, повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на "The Jerusalem Post".

Лист склали єврейські купці Якоб де Кастро та Давид Коен Енрікес. Він написаний французькою мовою й адресований представникам влади Французької республіки Віктору Х'юзу.

«З сумом вимушені направити Вам цього листа від імені всіх євреїв, які населяють Всесвіт, щоб висловити справедливе обурення скандальним епітетом, яким Ви нас охарактеризували», – йдеться в документі.

Відео дня

До 1795 року Карибський острів Кюрасао належав голландцям. Після французького вторгнення у Голландію та створення Батавскої республіки Франція засумнівалася у відданості карибських євреїв. Представник французької директорії на Кюрасао Віктор Хьюз назвав євреїв «мерзенним набродом» і «покидьками суспільства». Єврейські купці дали йому різку відповідь.

«Ви ставитеся до євреїв як до відбросів товариства, що суперечить цінностям нації, яку ви представляєте», – писали карибські торговці.

Спеціаліст Сhristie's з американських рукописів Пітер Кларнет зазначив, що це одна з найбільш ранніх публічних заяв про неприпустимість антисемітизму. За його словами, лист в такому тоні складно було б уявити до Французької революції.