Міні-діорама

Одеський майстер-моделіст Євген Капука завершив першу частину масштабного проекту з увічнення пам'яті жертв нацизму.

Як повідомляє "Думська", він створив для музею Голокосту міні-діораму «Гетто в Трансністрії», що зображає єврейське гетто на одеській Слобідці, яке було засновано окупантами в 1942 році. У ній майже 90 фігурок, виконаних в 35-му масштабі (тобто, все зменшено в 35 разів).

2

Як розповів Євген Капука, робота тривала майже сім місяців.

Відео дня
2

«Це від ідеї до фінішу, активно я над нею працював два місяці. Найбільше часу зайняли фігури – їх "клонування", розпис», – говорить моделіст.

3

Наразі майстер працює над другою діорамою для музею. Вона буде такого ж розміру, як «Гетто», але меншого масштабу – 1:72. Капука зобразить трагедію, що сталася в кінці 1941 – початку 1942 років у селі Богданівка (сьогодні належить до Миколаївської області), де німці та румуни розстріляли майже 55 тисяч євреїв, в основному жителів Одеси.

2

«Я одесит в п'ятому поколінні, але я, дійсно, не міг уявити собі рівень і масштаби цієї трагедії в місті та області! – розповідає моделіст. – Я розумів, що є Аушвіц, є Варшавське гетто, але щоб тут?! І коли побував у музеї Голокосту, то жахнувся. Про Катастрофу замовчували у радянські часи. Ні пам'ятних знаків на місці вбивств єврейського населення, нічого. Якщо я, який цікавиться історією, толком нічого не знав про Богданівці... Молодь нині взагалі нічого не знає! Павло Козленко, директор музею, молодець, він робить все, щоб зберегти пам'ять про цю трагедію».