Недалеко від Марселя археологи знайшли залишки середньовічної мікви / jta.org

Через два десятиліття після відкриття археологами стародавнього підвалу недалеко від французького міста Марсель місцеві археологи заявили, що руїни ймовірно є залишками зруйнованої мікви.

Як повідомляє журнал "Лехайм", дослідники з Національного інституту археологічних досліджень на початку розповіли телеканалу France3, що підвал у місті Сен-Поль-Труа-Шато може бути «потенційною миквою» часів Середньовіччя. Вони розповіли, що в місті, розташованому в 90 милях на північний захід від Марселя, в XIII столітті проживала велика кількість євреїв.

Клод де Меккенем, експерт з єврейської історії та археології Інституту, повідомив про результати двотижневих інтенсивних досліджень. Він сказав, що глибина басейну всередині підвалу – площею 300 квадратних футів – і його розташування в центрі того, що раніше було єврейським кварталом міста, дає підстави вважати, що «це потенційно може бути міквою».

Відео дня

Мілен Лерт, куратор у міському музеї археології "Трикастен", розповіла, що вона підозрювала, що це місце було міквою, коли вона вперше спустилася туди в 1990-х роках після його виявлення під час ремонтних робіт. «Щоразу, коли я спускалася туди, там завжди була вода, – сказала вона. – І враховуючи, що в сусідньому будинку був виявлений ковчег для сувоїв Тори, підказки, які вказують на те, що це міква, починають додаватися».

За словами Рама Бен-Шалома, історика та викладача Єврейського університету в Єрусалимі, що спеціалізується на єврействі Провансу, євреям південної Франції дозволили залишитися лише в чотирьох місцях після вигнання Великого французького єврейства, влаштованого королем Філіпом IV у Франції в 1306 році. Сен-Поль-Труа-Шато не був одним з цих місць. Євреям дозволялося жити в закритих і переповнених гетто в Карпантрі, Авіньйоні, Кавайоне і л'іль-сюр-ла-Сорге, бо ці місця знаходилися на землях, що належать Папі Римському.