У дворику в центрі Львова знайшли давні єврейські надгробні плити / zaxid.net

У Львові у внутрішньому дворику будинку на площі Галицькій, 22 листопада розпочались розкопки та вилучення єврейських надгробків, які використовувались для мощення подвір'я.

Роботами займається Львівський волонтерський центр при Всеукраїнському благодійному єврейському фонді «Хесед-Ар’є», повідомляє ZAXID.NET.

2

За словами волонтерів «Хесед-Ар’є», до них надійшла інформація, що весь внутрішній двір будинку вистелений єврейськими надгробними плитами – мацевами. Зокрема, з цих плит були зроблені сходи до підвального приміщення котельної. Саме звідти волонтери почали діставати перші плити. Загалом у дворі може бути близько сотні мацев.

Відео дня

З якого саме цвинтаря були взяті ці плити, а також коли саме їх використали для мощення подвір’я – наразі невідомо.

3

За словами Олександра Назара, голови львівського товариства єврейської культури ім. Шолом-Алейхема, роботи у подвір’ї можуть тривати до п’ятниці. Після того, як дістануть плити, їх мають сфотографувати, перекласти написи на них, встановити дати та походження самих мацев. Далі плити мають доставити на Янівський цвинтар.

Як пояснив історик Василь Расевич, після знищення єврейських цвинтарів у Львові під час німецької окупації, надгробні плити використовували як німці, так і пізніше – радянська влада.