Фото: osp.ru

Два історика попередили громадськість, що ринок заполонили підроблені сувої Мертвого моря. Про це повідомляють "РИА Новости" з посиланням на "The Guardian".

На думку експертів, торгівля фрагментами сувоїв, викликана сплеском цікавості до них з боку заможних євангелістів США та шахраїв. За оцінками експерта Арштейна Юстнеса з Норвегії, проблема настільки серйозна, що близько 90% з 75 фрагментів сувоїв, проданих з 2002 року, можуть бути підробками. При цьому вони найчастіше продавалися більше, ніж за один мільйон доларів.

У період з 2009 по 2014 роки Стів Грін, власник мережі магазинів арт-мистецтва, купив 13 рукописів. Проте один з експертів (Кіпп Девіс, співробітник інституту сувоїв Мертвого моря в Trinity Western University) вважає, що шість з 13 фрагментів – підробки.

Відео дня

Близько 70 років тому пастухи-бедуїни виявили в районі Мертвого моря стародавні сувої, що згодом стали справжньою сенсацією. Вчені їх назвали Кумранськими рукописами. Серед них опинилися тексти старозавітних книг, біблійні апокрифи, література, що описує життя іудейської секти єсеїв.

Документи датуються III століттям до н. е. – I ст. н. е. Наразі, як найбільше надбання Ізраїлю, вони зберігаються в національному музеї країни. Багато дослідників впевнені, що в горах Мертвого моря досі залишається чимало історичних цінностей, а ізраїльські правоохоронні органи регулярно затримують незаконних копачів, вилучаючи у них стародавні артефакти.