Фото: bl.uk

Національна Британська бібліотека оцифровала й виклала у відкритий доступ на своєму сайті 1300 єврейських рукописів – від древніх сувоїв Тори до теологічних і наукових трактатів.

Як повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на "The Times of Israel", колекція доступна двома мовама: на івриті та англійською. Цифрові копії деяких книг супроводжуються науковими статтями, написаними спеціально для цього проекту. У них розповідається про мистецтво книжкових ілюстрацій, іудаїзм й інші теми.

2

Серед книг з колекції бібліотеки – мавританська Агада з Іспанії XIII століття, ілюстрований Кодекс Маймоніда з Португалії XV століття і Лісабонський Танах 1482 року, створений за 14 років до вигнання євреїв з Португалії.

Відео дня
3

Британська бібліотека також виклала фотографії прикрашених вишивкою чохлів для Тори і відео, на яких зображено процес оцифровки тендітних стародавніх книг.

5

Всього в колекції Британської бібліотеки зберігається близько трьох тисяч єврейських манускриптів, які співробітники продовжують оцифровувати. Сайт бібліотеки щорічно відвідують близько десяти мільйонів осіб.