Фото: thejc.com

Минулого тижня вперше було відзначено, що єврейські солдати з Палестини, які воювали проти нацистів у складі британської армії, поминались у рамках недільних заходів пам'яті.

Як повідомляє "Лехайм", у Вестмінстерському абатстві Лондона відкрилося Поле Пам'яті на знак визнання британських солдатів, полеглих в обох світових війнах. Єврейська група піхотної бригади (єврейська бригада), єдина незалежна єврейська військова частина, яка боролася з нацистською Німеччиною у складі британської армії під час Другої світової війни, також була відзначена спеціальною ділянкою.

Поле Пам'яті було відкрито принцом Гаррі, і пам'ять 36 військовослужбовців єврейської бригади з Палестини вперше було вшановано таким чином. Поле складається з трьохсот невеликих ділянок, кожен з яких присвячений певній військовій частині або ветеранської організації, невеликі кілочки у вигляді хреста або – з цього року – Зірки Давида стоять на полі й на них викарбувані імена військовослужбовців, які загинули в битвах.

Відео дня

Включення в Поле Пам'яті пам'ятника, присвяченого загиблим членам єврейської бригади, було ініційовано Яель Drever-Шамір – дочкою покійного генерала Шломо Шаміра (Рабиновича), який у той час був командиром бригади від імені єврейських організацій в Палестині. Лаві Мельман, студент факультету політології Оксфордського університету, родом з Тель-Авіва, Ізраїль, був присутній на церемонії зі своєю сім'єю, щоб вшанувати пам'ять свого двоюрідного дідуся, сержанта Моше Мельмана, загиблого в бою в Італії 6 квітня 1945 року разом з чотирма іншими солдатами, включаючи британського командувача єврейського походження лейтенанта Тоні (Давида Антонія) Ван-Гельдера. Після церемонії відбулася перша зустріч між сім'ями Мельмана і Ван-Гельдера. Обидві родини були вражені історією передчасної кончини їх родичів. Мельман сказав: «Ми вважаємо, що зв'язок між єврейським народом Палестини і Великобританією має важливе значення, і такі позитивні події слід визнавати, особливо під час зростання кількості антисемітських висловлювань британських політиків і турбулентності у двосторонніх відносинах між Ізраїлем і Великобританією».

Єврейська піхотна бригада була утворена в 1944 році й складалася з 4500 солдатів, 4000 з яких були добровольцями з підмандатної Палестини, які приєдналися до британської армії, щоб допомогти в боротьбі з Німеччиною. Загалом під час Другої світової війни боролися близько 40 000 палестинських євреїв, 10% єврейського населення Палестини у той час.