Фото: commons.wikimedia.org

Документи Варшавського гетто, які увійшли в «Архів Рингельблюма», представлять широкій публіці вперше в новій експозиції Єврейського історичного інституту у Варшаві. Про це повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на "The Times of Israel".

Постійна виставка під назвою "Те, що ми не змогли прокричати світу" відкриється 16 листопада.

«Це один з найбільших єврейських скарбів військового часу, що розповідає про наближення смерті. Тут зібрані свідчення людей, засуджених на смерть у наступні місяці, тижні або годинник», – сказав куратор виставки Павло Співак.

Відео дня

Підпільна група «Ойнег Шабос» на чолі з істориком Еммануелем Рингельблюм, який провів у Варшавському гетто два з половиною роки, почала збирати предмети, що належали жителям Варшавського гетто з 1940 року. Активісти хотіли задокументувати життя в найбільшому гетто окупованої нацистами Європи. Тут утримувалися близько 480 тисяч польських євреїв.

Члени «Ойнег Шабос» збирали підпільні газети та листівки, продуктові талони, аптечні рецепти, рукописи, рекламні буклети та навіть обгортки від цукерок. Вони складали звіти про кількість убитих нацистами й тих, хто загинув від хвороб у гетто і брали інтерв'ю у в'язнів.

В цих контейнерах і бідонах підпільні історики документи ховали євреїв. Фото: wikipedia.org

У 1942 році підпільні історики закопали архів в залізних контейнерах і молочних бідонах. Майже всі учасники «Ойнег Шабос» загинули під час ліквідації Варшавського гетто, Рингельблюма, який втік з гетто, знайшли й розстріляли. Вижити вдалося лише трьом. ЮНЕСКО включило «Архів Рингельблюма» в список найважливіших письмових документів «Пам'ять світу».

Єврейському історичному інституту знадобилося кілька десятиліть, щоб підготувати архів до експозиції. В «Архіві Рингельблюма» – близько 6 тисяч документів польською, ідиші, івриті та німецькою.