Фото: twitter.com/_Stolpersteine

У берлінському районі Нойкельн невідомі вандали витягли з бруківки як мінімум 12 «каменів спотикання». Ці меморіальні об'єкти, бетонні куби з латунними табличками, - частина міжнародного проекту художника Гюнтера Демнига, присвяченого жертвам Голокосту, повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на "Deutsche Welle".

Влада Берліна повідомила про інцидент 7 листопада.

Демніг вважає, що викрадачі вкрали камені не заради металу, так як латунь дешева. Поліція схиляється до того, що злодії керувалися політичними мотивами.

Відео дня

Прес-секретар берлінського політика Фріца Фельгентроя сказав виданню, що за інцидентом, можливо, стоять ультраправі, яких у Нойкьольні чимало. Він нагадав, що 9 листопада - річниця «Кришталевої ночі», яка фактично стала початком Голокосту.

Меморіальний проект Stolpersteine («Камені спотикання») включає 63 тисяч кубічних бетонних каменів, облицьованих латунню. Вони вмонтовані у вулиці більше 1200 міст світу перед будинками, де жили жертви нацизму. На металі викарбувані імена цих людей. За всі 19 років існування проекту було вкрадено близько 600 каменів.