Фото: leninkatour.ru

Колекцію єврейських манускриптів Гінцбургів, що зберігається в Росії, оцифрують для Національної бібліотеки Ізраїлю. Найважливіші єврейські книги та рукописи стануть доступними для дослідників, повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на "The Jerusalem Post".

2

Книжкову колекцію єврейський фінансист Євзель Гінцбург, який жив у Російській імперії, почав збирати в середині XIX століття. Його справу продовжили син Горацій і онук Давид. Особливо колекцію поповнив Давид Гінцбург, який був видатним орієнталістом, володів двадцятьма мовами, коментував середньовічні єврейські, арабські й перські джерела.

При СРСР колекцію Гінцбургів розділили на «єврейську» і «неєврейську» частини, і останню розподілив між різними бібліотеками. «Єврейська» колекція нараховує більше 7 тисяч книг, у тому числі 2 тисяч рукописів і зберігається в Російській державній бібліотеці.

Відео дня
3

Велика частина текстів датується XIII-XVII століттями. Серед них - середньовічні манускрипти, написані івритом, ідишем, арамейською, арабською та європейськими мовами, трактати з астрономії, медицини та магії, молитовні книги, томи єврейських філософів, коментарі до Галахе, Талмуду й Каббали, караїмські книги, в тому числі переклади Танаха на іудео-татарський діалект.