Фото: zametki-turista.com

Верховний суд Ізраїлю дозволив супермаркетам Тель-Авіва залишатися відкритими в суботу, тобто в шабат - священний для юдеїв день відпочинку.

Як повідомляє ТАСС з посиланням на газету "The Jerusalem Post", Верховний суд країни відхилив апеляцію, подану Асоціацією торговців і власників приватних компаній з вимогою до великих мережевих магазинів, які торгують товарами першої необхідності та закриватися в суботу. На думку позивачів, продовження супермаркетами роботи в цей день суперечить законам Ізраїлю і дає їм незаконну перевагу в конкуренції з тими торговими підприємствами, які дотримуються шабату.

Постанова суду викликала бурхливу реакцію релігійних ортодоксів, оскільки в єврейській традиції субота має особливе значення як нагадування і про створення світу, і про вихід євреїв з Єгипту.

Відео дня

Суботні заборони для юдеїв стосуються чітко обумовлених видів діяльності й не включають торгівлю. Вимоги шабату, як й інші релігійні постанови, викликають гостру дискусію, бо відображають суперечності між ортодоксами і тими, хто домагається послаблень.