Фото: wikipedia.org

Голландський режисер Памела Стюрхофт зняла документальний фільм про Гертруді Вайсмюллер, відому як «тітка Трюс», яка врятувала 10 тисяч єврейських дітей від нацистів під час Другої світової війни. Про це повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на "The Times of Israel".

Стівен Спілберг увічнив історію Оскара Шиндлера у знаменитому фільмі, іменем Рауля Валленберга названі вулиці в багатьох країнах, а Ніколаса Вінтона британська королева посвятила в лицарі, але про Гертруду Вайсмюллер мало хто знає.

«Я виросла в Голландії і ніколи не чула про Трюс. Її не згадували в шкільних підручниках з історії [...] Її ім'я час від часу спливало, і я не могла зрозуміти, як така історія залишається невідомою для широкому загалу. Так що я почала вивчати цю тему», - розповіла 50-річна Стюрхофт.

Відео дня

У 1938 році влада Великобританії вирішила прийняти необмежене число єврейських дітей до 16 років за умови, що їх батьки залишаються у нацистській Німеччині. За кожну дитину потрібно було заплатити 50 фунтів. Дружина голландського банкіра Гертруда Вайсмюллер-Майєр поїхала до Відня на зустріч з Адольфом Ейхманом і домоглася дозволу вивезти з Рейху дітей євреїв. Таким чином вона ініціювала масштабну рятувальну кампанію. 1 грудня 1938 року перший транспорт з 200 дітьми покинув Берлін.

Шляхом переговорів, хабарів і хитрощів «тітці Трюс» вдалося врятувати 10 тисяч єврейських дітей. Їх переправляли в Голландію і звідти на кораблі везли в Великобританію. Коли в травні 1940 року нацисти окупували Нідерланди, Гертруда Вайсмюллер забрала ще 74 дітей з тимчасового притулку й випросила для них місця на кораблі.

Стюрхофт розшукала й опитала 17 з тих останніх 74 дітей, яких врятувала «тітка Трюс». Їм зараз від 84 до 94 років. Вони живуть у Швейцарії, Ізраїлі, Канаді, Великобританії та США.

Залишившись у Нідерландах, Вайсмюллер допомагала євреям з Польщі та Прибалтики бігти в Палестину, особисто супроводжуючи їх до порту в Марселі. У 1944 році вона врятувала 50 єврейських сиріт, яких мали відправити в Освенцім, переконавши німців, що це діти «арійців».

У Гертруди Вайсмюллер ніколи не було власних дітей: вони з чоловіком не могли їх мати. Вона померла в 1978 році в Нідерландах у віці 82 років. У 1966 році Яд ва-Шем присудив їй звання «праведника народів світу».