Лист Шолом-Алейхема / yivo.org

Дослідний інститут ідишу YIVO в Нью-Йорку оголосив про знахідку 170 тисяч єврейських документів, які вважалися знищеними нацистами під час Другої світової війни. Про це повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на сайт інституту.

Серед знайдених документів - рукописи відомих єврейських письменників, які ніколи не публікувалися раніше. Серед них: листи Шолом-Алейхема, вірші Хаїма Граді, а також листівка, підписана Марком Шагалом в 1935 році.

Рукопис по астрономії Іссахара Бер Кармоли, 1751 рік / yivo.org

На виставці, яка триватиме на Манхеттені до січня, можна побачити деякі з документів. В експозицію увійшли манускрипт 1751 року з описом Сонячної системи і примірник поеми драматурга Абрама Гольдфадена, який народився в Україні і заснував сучасний театр на ідиші.

Відео дня

Інститут YIVO, заснований в 1925 році у Вільно (сучасний Вільнюс), під час Голокосту переїхав у Нью-Йорк. Архів інституту залишився у литовського бібліотекаря Антанаса Ульпіса. Він ховав документи в підвалі церкви, в будівлі якої працював.

Автобіографія п'ятикласниці Бебе Епштейн, 1933-34 / yivo.org

YIVO зараз оцифровує і впорядковує колекцію документів, більшість з яких написані литовською мовою.

«Знайдені документи - не що інше, як безцінні родинні реліквії, коштовності, заховані від нацистських штурмовиків і радянських розкрадачів», - заявив генконсул Ізраїлю в Нью-Йорку Дані Дайян.