Фото: wikipedia.org

Виконавчий комітет ЮНЕСКО обрав новим генеральним директором Одрі Азулай, колишнього міністра культури Франції. Як повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на JTA, француженка єврейського походження очолить організацію на тлі кризи, викликаної антиізраїльськими резолюціями, і стане першою єврейкою на цій посади.

Найбільш вірогідним претендентом на посаду директора ЮНЕСКО був катарський дипломат Хамад Абдулазіз Аль-Кавари. Але за два дні до голосування делегати Конференції глав єврейських організацій США звинуватили його в «спонсоруванні та просуванні проектів відкрито антисемітського змісту». У голосуванні Азулай обійшла його на два голоси.

45-річна Азулай Одрі народилася в Марокко в родині радника марокканського короля і письменниці Катрі Брами.

Відео дня

10 листопада її призначення повинні затвердити 195 членів ЮНЕСКО.

12 жовтня США заявили про вихід з ЮНЕСКО у зв'язку з прийняттям антиізраїльських резолюцій. Рішення вступить у силу в кінці 2018 року. Влада Ізраїлю оголосила, що також має намір вийти з ЮНЕСКО.

7 липня ЮНЕСКО проголосила Старе місто Хеврона (Аль-Халіль) і Печеру Праотців (Харам аль-Ібрагімі) палестинськими об'єктами культурної спадщини. Також Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО проголосував за резолюцію, яка заперечує суверенітет Ізраїлю над Старим містом Єрусалиму і засуджує проведення розкопок в його історичній частині.

У 2011 році ЮНЕСКО надала Палестині статус повноправного члена. Після цього США скоротили фінансування організації на $80 млн, а це 22% всього річного бюджету ЮНЕСКО.