Фото: lechaim.ru / Мозаїка із зображенням Геліоса на підлозі синагоги у Хамат‑Тверії. Ізраїль. 286-337 роки н. е.

Каталог нараховує 260 тис. творів образотворчого мистецтва - від давньоєврейських ілюмінованих рукописів до синагог епохи модерну, описаних під час 30‑річних досліджень.

Як повідомляє журнал "Лехаим", два роки тому дослідники з Центру єврейського мистецтва в Єврейському університеті в Єрусалимі вирушили описувати синагоги Сибіру. Під час експедиції вони знайшли безліч старих синагог, давно покинутих, в руїнах або на межі руйнування. Єврейські кладовища також були занедбані, мацеви у багатьох місцях впали на землю.

Фото: lechaim.ru / Навершя котушок для сувою Тори. Афганістан. 1918

Дослідницька група описала і сфотографувала кожну школу, цвинтар і поговорила з місцевими громадами про необхідність зберегти ці місця. Зроблені фотографії увійшли в Каталог єврейського мистецтва імені Бецалеля Наркіса, у серпні був запущений веб‑сайт, що містить найбільший у світі онлайн‑каталог єврейського мистецтва.

Відео дня

Приблизно третина цих об'єктів класифікується як єврейська ритуальна архітектура, що включає синагоги, палаци та будинки, інші об'єкти дослідники поділили на п'ять категорій: івритські ілюміновані рукописи, сакральне і ритуальне начиння, єврейські кладовища, давньоєврейське мистецтво і нове єврейське мистецтво.

Орієнтуватися в каталозі можна за цими категоріям; також працює пошук за ключовими словами, датою, ім'ям художника, місцем, громадою, художньою школою й стилем.

Головний молитовний зал Великої синагоги в Джербі Туніс. Початок XVIII століття

«Єврейську культуру, як правило, вважають культурою текстів та ідей, а не образів. А наш Каталог єврейського мистецтва в якості найбільшого у світі віртуального єврейського музею якраз служить інструментом для вивчення візуальних аспектів єврейської спадщини. Ми сподіваємося, що викладання цього каталогу у відкритий доступ сприятиме подальшим дослідженням першоджерел і ще довгі роки буде служити стартовим майданчиком для вивчення історичного та культурного значення єврейського мистецтва», - сказав доктор Володимир Левін, директор Центру.

Каталог єврейського мистецтва можна подивитися тут.