Фото: Wikipedia

Суккот – одне з основних свят єврейського календаря, починається 15 числа місяця тишрей (4 жовтня) і триває сім днів.

У цей час за традицією слід жити в суккі (невеликому курені або шатрі), згадуючи про блукання євреїв Синайською пустелею, повідомляє проект "Єврейські новини".

Ось п'ять основних фактів про єврейське свято, які слід знати:

Відео дня

1. Що означає свято Суккот?

Свято встановлене в пам'ять про сорокарічне блукання євреїв після виходу з Єгипту. У книзі Левіт міститься таке розпорядження, пов'язане з Суккот: «в кущах живіть сім днів... щоб знали роди ваші, що в кущах поселив Я ізраїлевих синів, коли вивів їх із землі Єгипетської».

Єврейське свято має і метафоричний сенс, воно символізує людську крихкість і закликає іудеїв цінувати свій будинок і тіло.

2. Як відзначається Суккот?

До свята євреї будують курінь або намет, який називається сукка. Протягом семи днів їсти можна лише в курені, деякі навіть ночують весь цей час там. Під час свята євреям наказано мати 4 рослини: етрог (плід цитрусового дерева), лулав (пальмова гілка), хадассим (мирт) і аравот (листя верби). Часто з рослин створюють букет і махають ним на: південь, північ, схід, вгору, вниз і на захід.

3. Як будується сукка?

Сукку зазвичай будують у дворі будинку. Конструкцію прийнято покривати гілками і соломою. Сукка повинна мати три стіни і може бути будь-якого розміру. Вона повинна бути добре вкрита, так, щоб всередині було більше тіні, ніж світла. Однак покриття має бути досить щільним, щоб сильний дощ не міг проникнути всередину. Всередині конструкцію прикрашають, часто сушеними фруктами.

Між суккою та небом не повинно бути нічого, приміром, гілок дерев. У перший вечір свята господар сукки має з'їсти в ній щонайменше шматок хліба завбільшки з маслину.

4. Що їдять під час свята?

Страви готуються з сезонних продуктів. У США під час свята часто готують їжу на основі яблук, груш, солодкої картоплі, моркви та інших коренеплодів. Рецепти фаршированих страв, наприклад, міцніла, також користуються великою популярністю.

5. Як вітають один одного під час свята?

«Хаг самеах», що означає «з веселим святом», – це поширене привітання під час свят-Суккот, Шавуот і Песах.