Фото: MIGnews.com

Незалежна синагога Тамид, яка розташована в центрі Манхеттена, представила незвичайну версію Тори – П'ятикнижжя Мойсеєве було написано жінкою-писарем.

Як повідомляє MIGnews.com з посиланням на "JPost", написала Тору уродженка Філадельфії Джулі Зельцер, а на написання свитка з окремих 304 805 письмен у неї пішло 2,5 року. Для цієї роботи її вибрали як педагога, художника й громадського активіста.

"Бути жінкою-писарем – це щось дуже нове для єврейської традиції. Традиційно жінці заборонено писати Тору. Написана Тора не буде вважатися кошерною. Мені випала честь стати зразком для наслідування для інших дівчат і молодих жінок. Мені дуже подобається ідея бути ланкою в цьому ланцюжку історії", - говорить Зельцер.

Відео дня

Метою проекту є просування так званого "позитивного іудаїзму", в якому основна увага приділяється тому, як іудаїзм може допомогти людині поліпшити своє особисте благополуччя.

"У нас розширений погляд на традиції і єврейський закон. Хоча ми поважаємо старі звичаї, ми живемо в іншу епоху, і наші традиції повинні розвиватися, щоб залишатися актуальними для цінностей, які ми шануємо сьогодні. І рівність між чоловіками і жінками є лише однією з цих сучасних цінностей", - говорить засновник руху рабин Даррен Левін.

Всього над Тамидом працювали понад 450 осіб, які залишили свій слід у новій Торі, написавши листа в сувої під керівництвом Джулі Зельцер.

"Правда полягає в тому, що ми доручили Джулі написати наш сувій, не тому що вона жінка. Ми зробили це, тому що вона найкраще відображає наше бачення позитивної єврейського життя в XXI столітті", - сказала одна з лідерів синагоги Алла Ліберман.