Фото: forumdaily.com

Сполучені Штати в наступному році повернуть Іраку колекцію старовинних єврейських книг й інших цінних артефактів іракських євреїв, хоча законодавці та єврейські групи лобіювали можливість залишити їх у США, заявив офіційний представник Держдепартаменту.

Як повідомляє видання "Лехайм", період продовження терміну зберігання єврейського архіву в США на 4 роки закінчується у вересні 2018 року, як і термін фінансування, зберігання і транспортування предметів. Потім колекція буде відправлена назад в Ірак, заявив представник Держдепартаменту США Пабло Родрігес у заяві, яка надійшла в JTA 7 вересня.

Він сказав, що Держдепартамент «прекрасно знає про зацікавленість у статусі» архіву. «Збереження архіву за межами Іраку можливе, – сказав він, – але це потребує нової угоди між урядом Іраку та установою або урядом країни перебування».

Відео дня

Архів був доставлений в Америку в 2003 році після того, як його врятували американські військові. Він містить десятки тисяч предметів, включаючи книги, релігійні тексти, фотографії та особисті документи. За угодою з урядом Іраку архів мали повернутий, але в 2014 році посол Іраку в США заявив, що його перебування було продовжено. Він не вказав, коли мав повернутися архів.

Представники парламенту від демократичної та республіканської партій, а також єврейські групи лобіювали перегляд угоди, стверджуючи, що документи мають зберігатися в США або в інших місцях, де вони доступні іракським євреїв і їх нащадкам. JTA звернулася до законодавців, які виступили з резолюціями, що закликають до перегляду повернення архіву, але вони не встигли відповісти.

У 2003 році американські війська виявили архів, більша частина якого була затоплена, в підвалі штаб-квартири іракських секретних служб в Багдаді. За правління Саддама Хусейна Ірак заволодів багатьма артефактами, так як диктатор вигнав єврейську громаду з країни.

У США артефакти були відновлені, оцифровані й використовувалися як експонати під егідою Національного архіву у Вашингтоні, округ Колумбія.

«Це єврейська общинна власність. Ірак вкрав її і сховав у підвалі. Тепер, коли нам вдалося повернути її, це було б схоже на повернення викрадених товарів назад злодієві», – сказав Стенлі Урман, виконавчий віце-президент з питань правосуддя для євреїв з арабських країн.

Рабин Ендрю Бейкер, директор з міжнародних єврейських питань в Американському єврейському комітеті, підкреслив, що угода завжди полягала в тому, що архів буде повернений.