Фото: jewishnews.com.ua

Польські праведники світу будуть отримувати щомісячну допомогу. У цьому році фонд, що допомагає праведним неєвреям, надасть спасителям з Польщі близько 600 тис. доларів, - повідомляє Проект Єврейські новини з посиланням на джерело.

Тридцять поляків із Варшави, які рятували євреїв під час Голокосту, були удостоєні премії фонду, що допомагає праведним неєвреям.

Зустріч з ними пройшла у неділю у музеї історії польського єврейства POLIN у Варшаві. Всім рятівникам євреїв на теперішній момент від майже 90 до 101 року, повідомляє Єврейський фонд праведників.

Відео дня

На зустрічі були присутні іноземні дипломати, лідери релігійних та громадських організацій. Всі вони відзначили героїзм тих, кого меморіал Голокосту Яд ваШем в Єрусалимі визнав Праведниками народів світу.

«Від імені Держави Ізраїль, як єврейка і просто як людина, хочу висловити наше глибоке захоплення вашим справжнім героїзмом, який гідний наслідування, – сказала на заході заступник посла Ізраїлю у Польщі Рут Коен-Дар. – Ви ризикували не тільки життям, але й життям своїх родин, щоб простягнути руку допомоги нужденним єврейським сусідам. Такі люди служать моральним компасом і маяком надії в нашому суспільстві».

Виконавчий віце-президент фонду Стенлі Шталь назвала рятівників євреїв «героями з винятковими характерами, які ризикували своїм життям і часто життям своїх родин».

Єврейський фонд праведників щомісяця надає фінансову допомогу для понад 400 літніх та нужденних неєвреїв – праведників світу, які проживають у 20 країнах, а також спонсорує програму навчання викладачів історії Голокосту. У цьому році фонд надасть рятівникам з Польщі близько 600 000 доларів.