Фото: jewishnews.com.ua

У бруківку курортного міста Тепліце  було вмонтовано десять нових «каменів спотикання» – табличок з іменами євреїв, що проживали там у роки Другої світової війни та загинули від рук нацистів. Про це повідомляє Проект Єврейські новини з посиланням на Czech Radio.

«Я народився у Тепліце, а у вересні 1938 р. нам довелося виїхати до Праги, звідки нас транспортували до польського міста Лодзь», – розповів 78-річний Франтішек Ледерер, стоячи перед віллою, де жив до війни зі своїми батьками. Саме їх імена з'явилися на пам'ятних табличках – Елла і Ріхард Ледерер загинули в Лодзі. Їх синові вдалося, пройшовши Аушвіц, повернутися до Чехословаччини. Зараз він живе недалеко від р. Теплиці.

Присутній на церемонії посол Ізраїлю у Чеській Республіці Даніель Мэрон у своєму виступі підкреслив, що пам'ятні знаки повинні служити не тільки нагадуванням про конкретних жертв тих років, оскільки і в наші дні необхідно продовжувати боротьбу з антисемітизмом і расизмом.

Відео дня

Традиція встановлення «каменів спотикання» перед будинками, де жили жертви Голокосту, з'явилася у 1992 році за ініціативою німецького художника Гюнтера Демінга. У різних країнах Європи існують вже десятки тисяч подібних пам'ятних знаків, покликаних показати, що жертви були не безіменною масою, а конкретними людьми.