Фото: 1863x.com

Комітет, призначений урядом рекомендує Ізраїлю створити новий статус для людей у всьому світі, які мають єврейське коріння або належать до єврейських громада, але не мають права іммігрувати в Ізраїль, або проводити там, в один приїзд, більше 3 місяців.

Новий статус дозволить цим людям залишатися в Ізраїлі довше, ніж три місяці, дозволені туристичними візами, щоб вони могли досліджувати своє єврейське походження і дізнавалися про країну, повідомляє ВААД з посиланням на ізраїльську газету "Гаарец".

Ключова рекомендація комітету, призначеного міністерством у справах діаспори, говорить: сформулювати рекомендації про те, як Ізраїль повинен ставитися до людей, які мають зв'язок з єврейським народом або іудаїзмом, але не кваліфікуються як євреї за ізраїльським законодавством або Галахе.

Відео дня

Доповідь, публікація якої очікується найближчим часом, не дозволяє вносити зміни в Законі про повернення, який визначає, хто має право іммігрувати в Ізраїль. Однак, якщо він буде прийнятий урядом, можливе внесення таких поправок.

Нині, Закон про повернення надає громадянство лише тим особам, які мають принаймні одного, єврейського дідуся чи дружину, або які пройшли гіюр. Наприклад, особи, які мають одного єврейського прадіда немають права переїжджати в Ізраїль.

Сьогодні такі люди можуть відвідувати країну лише як туристи з обмеженим перебуванням протягом трьох місяців. Для осіб, які не повністю визнані євреями, комітет рекомендує ввести новий тип віз для людей з так званим «проміжним статусом».

Згідно з ізраїльським законодавством, лише євреї можуть отримувати студентські візи для навчання в університетах з вищою освітою в країні, які є в основному релігійними школами. В результаті люди з єврейськими коренями або члени нових єврейських громад не можуть вивчати іудаїзм в Ізраїлі за межами університетської системи. Новий преференційний статус, рекомендований комітетом, також вирішить цю проблему.

Комітет також надав й інші ключові рекомендації уряду, в тому числі сформулював критерії, за якими визначається раз і назавжди, які громади нададуть право на імміграцію.