Фото: jewishnews.com.ua

Група добровольців з Іспанії, Данії, Нідерландів, Німеччини, Фінляндії, Чехії та Туреччини проводить прибирання території Єврейського кладовища Варшави, одного з найбільших єврейських цвинтарів у Європі. 18 іноземним волонтерам допомагають 7 польських скаутів з Познані, повідомляє проект "Єврейські новини".

2

Роботи на другому за величиною єврейському кладовищі Польщі (першим вважається нове кладовище у Лодзі) почалися 16 серпня і триватимуть до 24 серпня. Організатор проекту - Фонд культурної спадщини. Організація проводить щорічну прибирання кладовища з 2014 року. Цього разу до проекту долучилася Асоціація «Один світ», яка залучила іноземних добровольців.

3

«Доступ до багатьох поховань ускладнений через велику кількість диких рослин. Завдяки допомозі понад 100 добровольців нам вдалося привести в порядок майже 3 га кладовища», - розповіла координатор проектів Фонду єврейської спадщини Ола Вазак.

Відео дня
3

Основна робота добровольців полягає у видаленні зламаних гілок дерев і рзчищенні проходів у старій частині кладовища. Багато надгробків Єврейського кладовища Варшави мають значну історичну цінність, тому прибирання проходить під контролем директора кладовища, єврейської громади Варшави й Єврейського історичного інституту.

Крім робіт на цвинтарі, волонтери візьмуть участь в освітніх заходах та екскурсіях, дізнаються про історію єврейського народу Варшави. Вони також відвідають Музей історії польських євреїв і Варшавську синагогу.

5

***Єврейське кладовище Варшави створили в 1806 році на прохання єврейської громади міста. На ньому розташовано більше 250 000 могил, а також масові поховання жертв Варшавського гетто. Найстарішому надгробку кладовища 210 років.

Кладовище частково зруйнували під час Другої світової війни. Нацисти масово ховали на ньому жертв без урахування національної приналежності. У травні 1943 року німецькі окупанти підірвали будинки в районі кладовища. Від вибуху значно постраждали синагога й похоронні будинки. Крім того, під час Варшавського повстання 1944 року через Єврейське кладовище Варшави проходила лінія фронту.

У часи радянської влади міське управління Варшави мало намір прокласти посеред території кладовища магістраль. План так і не здійснили, і в 1990-х роках на історичному кладовищі стартували ремонтні роботи. Кладовище досі є чинним, на ньому щорічно здійснюють від 20 до 30 нових поховань.