Фото: jewishnews.com.ua

Величезна колекція єврейських рукописів, створених протягом тисяч років в єврейських громадах світу, стала доступна користувачам інтернету. Раритети доступні на сайті "Ктив", відкритому за ініціативи Національної бібліотеки Ізраїлю, повідомляє проект "Єврейські новини".

За словами доктора Авіада Столмана, керівника відділу колекцій Національної бібліотеки, це свого роду Google єврейського народу. Якщо у світі, згідно з оцінкою ізраїльських фахівців, нині налічується близько 100 000 єврейських рукописів, то на "Ктив" розміщено більше 90% з них.

Після оцифровки документи перетворилися в майже 15 мільйонів зображень найвищої якості. Досить натиснути на зображення, і воно збільшується до натуральних розмірів.

Відео дня
2

"Текст – найважливіша річ для євреїв. Потрібно пам'ятати, що книгодрукування – відносно молодий винахід, відомий з XV століття. До тих пір протягом тисяч років євреї створювали манускрипти, копіювали існуючі рукописи. Мова йде не лише про свитки Тори, а й про різні трактати, у тому числі наукові й філософські. Проте навіть після винаходу друкарського верстата люди продовжували створювати книги вручну", - пояснює Столман.

Голова ради директорів Національної бібліотеки Давид Блумберг підкреслює, що при створенні "Ктив" Національна бібліотека співпрацювала з Асоціацією єврейських рукописів (FJMS) Альберта і Ненсі Фрідберг, а також - з проектом "Циюней ха-дерех", що діє при міністерстві у справах Єрусалиму й єврейської спадщини.