Фото: bestmonkeyhosting.com

Колишній в'язень Освенцима під номером 88, поляк Зигмунд Соболевський помер на Кубі у віці 94 років.

Як повідомляє проект "Єврейські новини", Соболевський народився в Польщі у 1923 році. До концтабору в Освенцимі він потрапив у червні 1940 року у віці 17 років, будучи заарештованим замість батька - польського офіцера. Соболевський провів у концтаборі 4,5 роки.

«Я вижив, бо я був молодий. Більшість людей, які вижили, були прості люди. Робітники, селяни з польських сіл, які не вміли читати і писати, але, які звикли до важкої роботи. Адвокати, лікарі, техніки, люди з вищою освітою - багато хто з них після трьох-чотирьох тижнів в Освенцимі скоювали самогубством, бо розуміли нікчемність своїх шансів на виживання», - казав колишній в'язень концтабору.

Відео дня

У концтаборі Соболевський, який добре володів німецькою мовою, працював перекладачем, а потім членом пожежної бригади. Він був останнім з живих свідків повстання членів зондеркоманди в Освенцимі 1944 року. Після війни колишній в'язень емігрував до Канади, де багато років займався боротьбою з неонацизмом і запереченням Голокосту, розповідав про пережите в Освенцимі. За його словами, в його житті після війни не було жодного дня, коли б він не згадував про пережите в таборі.

У віці 90 років Зигмунд Соболевський переїхав на батьківщину дружини - на Кубу, де помер на початку цього тижня від наслідків пневмонії й хвороби Альцгеймера.