Фото: jewishnews.com.ua

Британська влада внесла будівлі єврейського кладовища Віллесдена, що на північно-заході Лондона, до списку пам'яток архітектури, що охороняються державою. Подію приурочили до 70-ї річниці створення списку захищених архітектурних об'єктів, так званих listed buildings, повідомляє проект "Єврейські новини".

2

«На цвинтарі Віллесдена спочивають багато значущих особистостей, воно володіє колосальною історією. Тепер воно під захистом, а це значить, що ми зможемо зберегти його для наступних поколінь, щоб вони цінували єврейський внесок у британське суспільство», - зазначив директор місця поховання Девід Каплан.

Комплексу будівель присвоїли II категорію історичної цінності. Крім кладовища, в список listed buildings внесли ще п'ять архітектурних об'єктів Великобританії.

Відео дня
3

Кладовище Віллесдена відкрили в 1873 році. Тому на його території знаходяться поховання обох світових воєн, а саме - 33 могили часів Першої світової війни і 78 поховань Другої світової війни. Тут також знаходиться перший у Великобританії єврейський національний військовий меморіал, присвячений загиблим у часи Голокосту.

4

На кладовищі покояться останки біофізика Розалінд Франклін, яка допомогла вченим просунутися у вивченні структури ДНК, а також першого єврейського члена парламенту Британії Ліонеля де Ротшильда, колишньої найбагатшої жінки в світі Ханни Розбери, засновника міжнародної мережі супермаркетів Tesco Джека Коена і прем'єр-міністра Нової Зеландії 1876 року сера Юліуса Фогеля.

5

Два роки тому британська влада виділила 320 000 фунтів стерлінгів ($415 890) на відновлення цвинтаря. Його назвали рідкісним прикладом архітектури в стилі готичного Відродження - більшість таких кладовищ в Англії не збереглися до наших днів.

Список listed buildings створили по закінченню Другої світової війни. За допомогою нього під час післявоєнної реконструкції Великобританія захистила історично значимі місця й будівлі.