Фото: jewishnews.com.ua

Ізраїльські вчені проаналізували дані про здоров'я 152 622 людей, які пережили Голокост. Вони прийшли до висновку, що люди, які пережили цю трагедію схильні до підвищеного ризику розвитку раку, повідомляє проект "Єврейські новини".

Ці дані фіксувалися протягом 45 років. Жертви трагедії випробували вплив багатьох факторів, що традиційно пов'язуються з розвитком онкологічних захворювань - голодування, інфекційні хвороби, перенаселення території та постійний стрес. Метою науковців було з'ясувати, чи існує статистично значущий зв'язок між комбінацією цих факторів і підвищеним ризиком розвитку раку.

Вчені порівняли дві групи людей, які претендували на отримання грошових виплат постраждалим під час Голокосту. Різні види раку діагностували у 22% тих, хто отримував компенсації, і в 16% людей, яким було відмовлено у виплатах. Ризик розвитку колоректального раку у першої групи виявився на 12% вищим, а раку легенів - на 37%. Істотного підвищення ризику раку грудей і шийки матки у жінок, які пережили Голокост, не виявили.

Відео дня

Також у тих, хто народився на територіях, окупованих нацистською Німеччиною, ризик розвитку онкологічних захворювань опинився на 8% вище. На 8% був вище ризик розвитку колоректального раку, на 12% - раку легень.

Таким чином, невеликий, але послідовно підвищений ризик розвитку раку в жертв Голокосту дійсно існує. Раніше такі дослідження проводилися й щодо інших захворювань.

У 2016 році вчені висловили припущення про підвищений ризик розвитку шизофренії у євреїв, які народилися в Європі в 1928-1945 рр.. Він на 27% перевищував ризик розвитку захворювання у тих, хто не піддавався переслідуванням. Цей ефект виявився обмеженим рамками одного покоління: підвищеного ризику шизофренії у дітей тих, хто народився в Європі в 1922-1945 рр.., не знайшли.