Фото: varandej.livejournal.com

Єврейська громада Вільнюса виступила проти будь-якого будівництва на місці зруйнованої Великої синагоги міста. Про це повідомляє проект "Єврейські новини".

«Вільнюська Велика синагога була і є найбільш священним місцем для євреїв Литви. Плани зведення меморіалу неіснуючої святині, появу на місці колишньої синагоги нових будівель вважаємо святотатством і наругою, а не увічненням пам'яті про неї», - йдеться в заяві, опублікованій на сайті литовської єврейської громади.

У єврейській громаді запропонували облишити руїни синагоги і зайнятися іншими пам'ятками культурної спадщини, які потребують більшої уваги.

Відео дня

"Якщо ж є бажання що-небудь змінити на території Великої синагоги, пропонуємо передати якомусь міському музею "карикатурний" бюст Гаона (з усією повагою до автора пам'ятника, зробленого без розуміння традицій іудаїзму) і постамент, на якому напис зроблений з помилками", - додали в громаді.

***Велика синагога Вільнюса була побудована в 1630-1633 роках. У роки німецької окупації використовувалася як склад зерна, була спалена в 1944 році під час боїв за Вільнюс. Залишки синагоги були знесені десятьма роками пізніше радянською владою. На її місці побудували школу.

На початку 2017 року в мерії Вільнюса пройшло обговорення проекту благоустрою території колишньої синагоги. Зокрема, пропонувалося знести будівлю школи і відновити на цьому місці Велику синагогу.